tiistai 12. helmikuuta 2013

Ihan eka kerta

Tänään tein jotain ihan ekaa kertaa ikinä. Söin kalkkunaa! Siis tottakai olen syönyt kalkkunaa leikkeenä leivän päällä, mutta ihan pihviä eikä edes suikaleita ole koskaan tullut syötyä. Nyt on tämäkin aukko sivistyksessä korjattu. Kalkkunahan on raaka-aineena aivan loistava minunlaiselleni urheiluhullulle - se on vähärasvaista ja sisältää paljon proteiinia :)

Marinoin kalkkunan makuni mukaan tuliseksi. Käytin myös ihan ekaa kertaa tuoretta korianteria ruuanvalmistukseen! Sen tuoksu on huumaava ja siitä tulikin ehdottomasti lempiyrttini tämän kokeilun jälkeen. Marinadi sopii myös loistavasti kanan kaveriksi, jos kalkkunan syöminen ei syystä tai toisesta innosta.


KALKKUNAA ALÁ AINO
kalkkunan fileepihvejä
½punasipuli
2 valkosipulin kynttä
tuore chilipalko
½ lime
tuoretta korianteria
2rkl oliiviöljyä
1rkl valkoviinietiikkaa

1. Tee ensin marinadi! Hienonna punasipuli, valkosipulit ja chili.
2. Sekoit oliiviöljy ja valkoviinietiikka kulhossa - lisää hienonnetut ainekset joukkoon.
3. Purista puolikkaan limen mehu seoksen joukkoon.
4. Hienonna tuore korianteri ja viimeistele marinadi sillä.

5. Viillä pihveihin toiselle puolelle pitkittäiset viillot. Paista pihvejä pannulla pari minuuttia/puoli, jotta pinta kiinnittyy.
6. Levitä marinadi uunivuoan pohjalle ja lisää pihvit sen päälle viiltopuoli alaspäin.
7. Paista 200asteisessa uunissa 20minuuttia.


Ja nam kuinka hyvää oli! Marinadi oli todella onnistunut ja maut sopivat hienosti yhteen. Lisukkeeksi tein kasvismuusia, jotta pihvien maku ei peittyisi. Erittäin onnistunut kokeilu siis vaikka itse sanonkin :)

maanantai 11. helmikuuta 2013

Itämaista herkkua porkkanasta? Kyllä vaan!

Tässäpä teille ihana iltapalavinkki - on helppoa, täyttävää ja ennenkaikkea maistuvaa! Etenkin jos yhtään tykkää itämaisista mauista :) Valmistin näitä itse opiskelutuokion lomassa - aikaa ei mennyt kauaa ja inkivääriteen kanssa nautittuna loppuillan jaksoi lukea aivan uudella puhdilla!

Porkkanasta tulee muuten älyttömän hyvän makuinen, kun sen maustaa piparkakkumausteella - kannattaa kokeilla :)

 PORKKANARIESKAT
500g porkkanaa
2tl piparkakkumaustetta
2dl ohrajauhoja
2dl spelttijauhoja
1dl kaurahiutaleita

- Kuori ja kuutioi porkkanat pieneksi. Keitä kattilassa pehmeäksi ja soseuta sauvasekoittimella soseeksi.

- Mausta sose piparkakkumausteella
- Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää porkkanasoseen joukkoon
- Paista 250asteisessa uunissa 15minuuttia

--


HUMMUS
1prk käyttövalmiitka kikherneitä
2rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
2rkl tahinia
2rkl sitruunamehua
juustokuminaa

- Soseuta kikherneet yhdessä oliiviöljyn kanssa hienoksi tahnaksi
- Lisää hienonnetut valkosipulinkynnet, tahini ja sitruunamehu - sekoita hyvin
- Mausta juustokuminalla

sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Loistava huomen!

Onko mitään ihanampaa kuin kiireetön aamu ja loputtomasti aikaa aamupalan valmistukseen? Aamupala on mulle päivän tärkein ateria ja panostan siihen aina, kun siihen on mahdollisuus. Muuten sitten vedelläänkin perus kaurapuuroa - en mä kyllä valita, se on nimittäin yks mun lemppariruuista raejuuston ja marjojen kanssa nautittuna. Namiii!


TÄYDELLINEN AAMUPALALEIPÄ
kananmuna
paahtoleipä (itse käytin Vaasan Taikaruis 100%)
sulatejuustoviipale
leikkele
tomaattia
suolakurkkua
suolaa, mustapippuria

- Lämmitä paistinpannu kuumaksi ja lisää öljyä. Riko kananmuna ja laske pannun lämpöä reilusti. 
Ripottele päälle suolaa ja mustapippuria.
- Paista muna niin kypsäksi kuin tahdot sen nauttia ja nosta syrjään pannulta.
- Anna pannun olla miedolla lämmöllä. Lisää leipä ja anna lämmetä muutaman minuutin ajan.
- Käännä leipä ja lisää sen päälle juustoviipale sekä leikkele. Paista niin kauan, että juusto alkaa sulamaan.
HUOM! Leivästä on tarkoitus tulla lämmin ja rapea - ei missään nimessä palanut!
- Kun juusto on alkanut sulamaan nosta leipä pois pannulta, paistettu muna päälle ja viimeistele tomaatti- ja suolakurkkusiivuilla.
- Nauti kahvin kanssa ja aamusi saa täydellisen startin!

keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Taas wokkia!

Mä arvasin innostuvani wokeista - helppoa, monipuolista ja helposti muokattavissa, kun vaihtaa jonkun raaka-aineen toiseen. Innostuin myös toisesta asiasta, nimittäin lihasta. Tai en nyt voi sanoa innostuneeni, mutta päätin poiketa mukavuusalueeltani ja suuntasin kaupassa lihahyllylle ensimmäistä kertaa pitkääääään pitkään aikaan :) 


BROILERI-TOFUWOKKI
250g maustamattomia broilerin fileesuikaleita
250g maustamatonta tofua
(chilimaustetta, cayennepippuria)
punasipuli
220g paprikaa
450g kiinankaalta
225g parsakaalta
soijakastiketta, hunajaa

1. Kuullota cayennepippuria ja chilimaustetta pannussa öljyllä. Lisää broileri ja tofukuutiot. Paista kunnes broilerit on kypsiä ja nosta sivuun.
2. Laita seuraavaksi suikaloidut punasipuli ja paprika pannulle. Paista kunnes ne on pehmenneet ja nosta sivuun.
3. Kuullota hienonnettu kiinankaali pehmeäksi pannulla. Lisää höyrytetty/keitetty parsakaali joukkoon ja lopuksi broileri, tofu, punasipuli ja paprika.
4. Mausta lorauksella soijaa ja hunajaa. Lisää halutessasi vielä chilimaustetta!

Ja tästähän saa helposti kasvisversion korvaamalla broilerin esimerkiksi pavuilla. Käyttövalmiit pavut voi lisätä kaalin pehmettyä pannulle :)

Tarjoile pelkästään tai pastan/spagetin kanssa - kyllä toimii!

keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Kasvis-currywokki

Apua, ruokabloggailut on jääny hävettävän vähälle huomiolle! Pakko myöntää, että musta on tullut tietynlainen työnarkomaani. Ja liikuntahullu. Ja lukutoukka. Ruokaa rakastan edelleen ja kokkailen toki, mutta aikaa bloggailulle on...hävettävän vähän. Anteeksi!

Inspiroiduin maikkarin Mitä tänään syötäisiin? -ohjelmasta, kun siinä kokkailtiin wokkia yksi kaunis päivä muutama viikko takaperin. Wokkia - ahhh, sehän ois loistavaa ruokaa! Ja helppo ottaa myös evääksi töihin mukaan. Ei muutaku kaupan kautta kotiin ja wokit tulille :)


KASVIS-CURRYWOKKI
kerä kiinankaalta500g porkkanoita
250g sieniä
punasipuli
(suippopaprikan jämä)
1prk GoGreen mustapapuja (käyttövalmis)
loraus soijakastiketta
1rkl tomaattipyrettä
1tl (reilu:D) punaista currytahnaa

1. Paista öljyssä pannulla suikaloidut sienet ja sipuli, niin että sipuli pehmenee. Nosta syrjään.
2. Laita suikaloidut (sellaisia ohuita tikkuja) porkkanat sekä paprikasuikaleet pannulle. Paista niin kauan, että porkkanat alkaa pehmetä.
3. Lisää suikaloitu kaali ja huuhdotut pavut.
4. Mausta soijakastikkeella, tomaattipyreellä ja currytahnalla. Sekoita hyvin, anna muhia vielä valmiina hetki kuumassa pannussa ennen syöntiä.



Ja kylläpä oli hyvää. Maukasta ja täyttävää! Innostuin wokkailusta niin paljon, että taidan ensi viikollakin herkutella wokilla. Ehkä mä rupean vähän aktiivisemmaksi ja jaan sen reseptin tänne hieman nopeampaa ;) Tai sitten muita reseptejä, joita oon kehitellyt tässä alkuvuodesta.. nekin varmaan teitä kiinnostais?

maanantai 7. tammikuuta 2013

Bataattipihvit

Uusi vuosi, uudet kujeet! Viikonloppuna oli kokeilussa jostain lehdestä bongattu idea bataattipihveistä (tais muuten olla Anna?). Reseptiä en ylös kirjaillut vaan tuttuun tapaan sooloilin keittiössä ihan niinku hyvältä tuntu! Ja lopputulos jälleen kehumisen arvoinen :)

Bataatti on kyllä ehkä yks parhaista raaka-aineista mitä keksin monipuolisuutensa mukaan. Siitä voi tehdä keittoa, pataa, laatikkoa, kiusausta, pihvejä ja leivonnaisia.... mmmm ajatuskin bataattikakusta tuo veden kielelle :D


BATAATTIPIHVIT

350g bataattia
1 tuore chili
2dl punaisia linssejä
kananmuna
0,5dl kaurahiutaleita

"Kuori ja kuutioi bataatti ja keitä sitten pehmeäksi. Soseuta pehmeä bataatti yhdessä hienonnetun chilin kanssa. Kun sose on jäähtynyt lisää huuhdellut ja keitetyt linssit, kananmuna sekä kaurahiutaleet. Sekoita tasaiseksi massaksi. Paista pihvit pannulla öljyssä molemmin puolin."

keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Hääpäivän kuppikakut

Joulupukki toi mulle lahjaksi pari leivontakirjaa ja toinen näistä kantaa nimeä Kuppikakut. Kirja on täynnä toinen toistaan ihanempia, sulosempia ja herkullisempia reseptejä ja voitte vaan kuvitella kuinka sormet syyhyten odottelin, että pääsen reseptejä testaamaan! :)

Onneksi "hyvä syy" leipomiselle tuli vastaan pian, nimittäin mun vanhempien helmihääpäivä. Kuppikakku-reseptiksi valikoituikin "(hopea- tai kulta)Hääpäivän kuppikakut", joka on suht simppeli ja helposti toteutettava sekä mikä tärkeintä - teemaan sopiva ;D


HÄÄPÄIVÄN KUPPIKAKUT - 24KPL
225g pehmeää voita
225g sokeria
4 isoa kananmunaa kevyesti vatkattuna
1tl vaniljauutetta
225g jauhoja
2tl leivinjauhetta
5rkl maitoa

"Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen vaahdon joukkoon kevyesti vatkaten. Lisää vaniljauute. Siivilöi joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet - varovasti puulusikalla nostellen. Viimeisenä lisää maito joukkoon kevyesti puulusikalla sekoittaen. Laita taikina vuokiin ja paista uunissa 180asteessa n.20minuuttin ajaan.
Anna jäähtyä ennen kuorrutusta."


VOIKREEMI
175g pehmeää, suolatonta voita
350g tomusokeria

"Vatkaa voi kuohkeaksi ja siivilöi tomusokeri joukkoon. Sekoita seos tasaiseksi. Laita voikreemi pursotinpussiin ja pursota kuppikakut haluamallasi tavalla. Lopuksi voit vielä halutessasi lisätä koristeita"


Ekaa kertaa koskaan käytin vaniljauutetta ja pakko kyllä kertoa, että tuo resepti toimi tosi hyvin! Kreemihän on tosi makeeta, mutta sopi tuon pohjan kanssa tosi hyvin :) Mä itse puolitin taikinan, sillä ei meidän perheestä ois löytynyt syöjää 24kuppikakulle. Aivan loistava perusmuffinssiohje, johon tuo vaniljauute tuo ihanan lisän! Kokeilen näitä varmasti uudestaan jonkun erilaisen kuorrutuksen kanssa - ohjeita niihin on nimittäin tuo kirja pullollaan :)